Отпушване на каналиЗапушен канал – Защо се запушват каналите?

August 7, 2020by imarh0

Запушен канал – Един от най-големите проблеми на жителите на съвременните високи сгради е слабото налягане на водоснабдителната система. Ако всичко друго, свързано с общото водоснабдяване е наред, то тогава единствената възможна причина за неприятното явление е най-вероятно запушена тръба. Същото се отнася и до всеки друг тип канализация – често пъти един запушен канал е в състояние да предизвика доста големи материални щети.

Но защо се случва това, защо се запушват каналите? За да дадем отговор на този въпрос, потърсихме мнението на специалистите от фирма „Стевика“, занимаващи се с отпушване на канали.

Една от най-честите причини е образуването на отлагания по стените на тръбите, които с течение на времето стават все по-плътни и все повече затрудняват свободното движение на водата.

 

Металните тръби са по-застрашени, в сравнение с пластмасовите. Често пъти обаче канализационната система е изградена и от двата вида тръби, така че опасността от запушен канал си остава голяма. 

Друга причина за запушванията може да бъде ръждата, която се отлепя на цели слоеве в по- старите системи и започва да се разпределя равномерно във вътрешността на водоснабдителната система.

Ефективни начини за отпушване на канали

Как да се справите със запушен канал? Първо трябва да се локализира зоната, в която е възникнало запушването, което много би опростило цялата процедура.

Най-безобидната причина могат да се окажат различни дребни отпадъци, запушили гърлото на оттичащия се канал. За радост, те могат лесно да бъдат отстранени.

Но понякога проблемът може да се окаже доста по-сложен. На практика всяка една част от вътрешната повърхност на тръбата може да се запуши, а зоните на инсталация на различните филтри /ако има такива/ или точките на монтаж на крановете и клапаните са най-чувствителни в това отношение. Те могат лесно да се превърнат в проблемни зони.

Най-сигурният начин за справяне със запушен канал е да потърсите професионална помощ. Изборът на конкретен метод на действие зависи много от функционалното състояние на тръбите, специфичната схема на монтаж и разположение. Единствено професионалисти са в състояние да изберат правилният начин за почистване, спрямо конкретната ситуация.

В кои случаи е по-практично и рентабилно просто да подмените тръбите в проблемната зона

Понякога дори се случва и така, че количеството и обемът на вътрешните отлагания са толкова големи, че полуразрушените на практика тръби да не успеят да издържат каквото и да било почистване. В такъв случай би било по-лесно просто да помените старите и нефункционални тръби с нови, които са изработени от модерни и устойчиви материали като металопластика или полипропилен.

Превенция

Най-доброто средство с решаването на проблема със запушените канали е да се прави периодично профилактика. Сега има модерен метод, наречен видеодиагностика, който позволява да бъде огледана тръбата отвътре и да бъдат локализирани всички проблемни зони навреме. Ако искате да си спестите времето, средствата и неприятните емоции, с които неизменно е свързан ремонтът на един запушен канал, периодично залагайте на видеодиагностика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button