Отпушване на каналиКаква е разликата между отпушване на канал и ВиК ремонт ?

August 2, 2020by imarh0

oтпушване на канал и ВиК ремонт – Когато става въпрос за канализацията, концепциите за диагностика на състоянието и последващото отпушване на канал се възприемат като действия за осъществяване контрол. Най-често се използва модерният метод видео диагностика, благодарение на който могат лесно и бързо да се локализират проблемните зони и да се избере най-подходящото решение в конкретния случай.

Какви са начините за отпушване на канал, които се прилагат най-често в съвременната практика?

В момента се използват четири метода за отпушване на канали, като всеки един от тях си има своите предимства.

Механичния метод използва специални машини – принципът на действие е прост – в канала се спуска гъвкава спирала, оборудвана със специална дюза, която премахва вътрешните отлагания. Този метод е ефективен при почистване както на вътрешни, така на и външни канализационни мрежи.

Термичното прочистване е един от най-ефективните варианти – при него водата се подава към тръбопровода, загрята до температура около 140 градуса по Целзий. По този начин се разтварят всякакви мастни натрупвания. 

Химическото прочистване е свързано с употребата на реагенти, които разлагат мастните натрупвания, както и другите останали видове замърсявания. Специалните химикали ги разтварят и те се отлепят от стените на тръбопровода. 

Хидродинамичният метод се използва за външни канализационни системи и използва водна струя под високо налягане. Тя гарантира унищожаването на всякакви отлагания, включително и такива, които са образувани от натрошен камък, бетон, строителни отпадъци, корени на дърветата и др.

Какво е ВиК ремонт?

ВиК ремонтът включва подмяна на вече негодни части от канализационната система с нови, за да се гарантира правилното й функциониране.

Кога отпушване на канал може да премине в нужда от ВиК ремонт?

Понякога се случва така, че човек да потърси помощ за отпушване на канал, но диагностиката явно да отчете, че тази тръба с времето се е амортизирала и вече е напълно негодна за употреба. В този случай тя не би издържала каквото и да е почистване и единствената алтернатива остава да бъде спешно подменена.

Ето това е пример, който показва как предприетите действия за отпушване на канал може да прераснат в необходимост от ВиК ремонт.

Разбира се, отпушване на канал и ВиК ремонт е доста по-трудоемка работа, в сравнение с отпушването на канал. Затова и цената на му при всички случаи ще надхвърли цената на едно почистване. Ето защо е добре да се извършват редовни профилактични диагностики на състоянието на канализацията и да се вземат навременни мерки за добрата й поддръжка. Само така винаги ще разполагате с изрядни тръби и ще се предпазите от запушвания и свързаните с тях течове.

Тук е мястото да споменем, че точно течовете много лесно могат да доведат до наводняване и, респективно, до необходимост от отводняване.

Затова и търсенето на професионален съвет и помощ от специализирани фирми като фирма „Стевика“, в която работят само опитни специалисти, е гаранция за успех. Спазвайки техните съвети, вие ще си осигурите дълги години безпроблемна работа на вашата канализационната система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button